Dediščina slovenske klavirske glasbe z Bojanom Glavino

Glasbena šola Nova Gorica je vstop v novo šolsko leto obarvala s posebnim koncertom, ki je prvi v vrsti dogodkov ob praznovanju 70. obletnice ustanovitve šole. Pianist in klavirski pedagog s koprske glasbene šole, skladatelj in pesnik, Bojan Glavina, je predstavil antologijo slovenskih klavirskih miniatur.

Slovenska glasba izpod prstov skladatelja polnega idej, je z zanimivimi komentarji navdušila. Čeprav je Glavina zaradi obsežnosti programa lahko le bežno odstiral vsa spoznanja o skladbah, so njegovi uvidi poslušalcem dali smernice in vzbudili zanimanje za zbrano poslušanje tudi pri najmlajših. Mnogi med njimi igrajo skladbe Bojana Glavine in z njimi rastejo. Srečanje s skladateljem je bila zanje zagotovo posebna izkušnja. Nenazadnje pa: smo si zares predstavljali, koliko zanimivih miniatur za klavir, so napisali slovenski skladatelji?

Večer z Bojanom Glavino je bil presenečenje in odkrivanje novega. Klavirsko glasbo si namreč še najlažje predstavljamo v povezavi z veliki obsežnimi deli, kjer ima pianist seveda solistično vlogo. V obdobju romantike so v polnosti zasijale drobne oblike, miniature, v katerih so mojstrsko lirično izpoved zapisali Chopin, Schumann, Mendelssohn, Skrjabin in drugi. Vse do danes, ko tudi na pobudo Glavine, nastajajo nove miniature, so slovenski skladatelji pianistom zapustili nabor liričnih drobcev. Le malokdo je že poprej vedel, da je med temi skladatelji tudi Anton Tomaž Linhart, slovenski dramatik. Celoten koncert nas je nagovarjal k širokemu razmišljanju. Glavina s svojim delovanjem na različnih področjih navdušuje. Koncert nas je zagotovo spodbudil k širšemu pogledu na glasbo in vlogo glasbenikov ter pedagogov.

Šest sklopov skladb nas je popeljalo od 18. stoeltja pa vse do današnjih dni. Morda katera od novih slovenskih miniatur naste prav pod vtisom tega koncerta.

Polna dvorana je bila le dokaz več kako kakoristne in zanimive so tovrstne aktivnosti.

Fotografije: Mateja Pelikan

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
(Skupno 15 obiskov, današnjih obiskov 1)

Komentiranje zaprto.