Cellofest Ljubljana, vzpodbudna izkušnja za mlade violončeliste

Učiteljica violončela iz Glasbene šole Nova Gorica, Petra Vodopivec, mentorica in violončelistka Ksenija Trotovšek Brlek ter učenci violončela iz novogoriške Glasbene šole.

V prelepo jesensko obarvanem oktobru je na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana (KGBL) potekal vedno bolj priljubljeni bienalni festival violončela Cellofest Ljubljana. Festival je tokrat potekal tretjič zapored in se je v Ljubljani oglasil med 15. in 25. oktobrom.

Dnevi namenjeni godalu z žametnim glasom so vključevali koncerte in mojstrske tečaje ter delavnice za violončeliste vseh generacij, tudi za najmlajše. Na delavnici za mlade violončeliste je bilo prostih 80 mest, ki so jih zasedli učenci glasbenih šol z vse Slovenije. Žal, je bilo povpraševanja za udeležbo veliko več, kot je bilo na razpolago prostih mest. Ta so se zapolnila v nekaj dneh.

Z Glasbene šole Nova Gorica se je delavnic na KGBL, ki jo je vodila priznana violončelistka, odlična pedagoginja in članica uglednega orkestra SNG Opera in balet Ljubljana, Ksenija Trotovšek Brlek, udeležilo šest violončelistov. Mladi glasbeniki so pridno vadili čez cel konec tedna, od petka do nedelje (od 18. do 20. oktobra 2019). Obsežen program so se predhodno naučili sami pod budnim očesom in ušesom svojih mentorjev na domači Glasbeni šoli. V Ljubljano so prišli že dobro pripravljeni in vestno delali na detajlih skupinske igre v orkestru violončelov.

 

Sodelovanje na delavnici Cellofesta so zaključili s prijetnim druženjem in veliko novo izkušnjo; z nastopom na slavnostnem zaključnem koncertu v čudoviti dvorani Lucijana Marije Škerjanca na ljubljanskem glasbenem konservatoriju.

To je bilo nepozabno doživetje in velika motivacija za mlade violončeliste za dobro delo naprej.

Več o festivalu lahko preberete na tej povezavi: http://www.cellofestljubljana.si/

Fotografije: Petra Vodopivec, Andreja Trojar Lapanja in Vasja Leban

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Foto albumi božično-novoletnih koncertov

Na teh povezavah si lahko ogledate vse fotografije, ki jih je na treh božično-novoletnih koncertih Glasbene šole Nova Gorica in Podružnične glasbene šole Šempeter pri Gorici v fotografski objektiv ujela Mateja Pelikan.

Za ogled celotne galerije slik vsakega posameznega koncerta, kliknite na povezavo:

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Prvi utrinki z božično-novoletnih koncertov, več fotografij v prihajajočih dneh

Med 16. in 19. decembrom 2019 so se učenci Glasbene šole Nova Gorica in Podružnične glasbene šole Nova Gorica predstavili ne treh osrednjih Božično-novoletnih koncertih, in sicer 16. decembra v Coroninijevem dvorcu v Šempetru pri Gorici, 17. decembra v koncertni dvorani Glasbene šole Nova Gorica ter 19. decembra v Kulturnem domu Nova Gorica. Ostali učenci pa so zaigrali na internih božično-novoletnih koncertih šole.

Čestitamo vsem učencem za skrbno pripravljene nastope in učiteljem za neprecenljivo delo z mladimi glasbeniki. Preveč je vseh za naštevanje, a prav vsak je prinesel svoj posebno bleščeč kamenček v ta enkratni glasbeni mozaik prazničnih doživetij. Hvala.

Hvala staršem in sorodnikom za podporo mladih glasbenikov na njihovi glasbeni poti.

Fotografije s koncertov je prispevala Mateja Pelikan in več jih najdete na facebooku Glasbene šole Nova Gorica … na tej povezavi. V prihajajočih dneh bomo v album dodajali še več fotografij z božično-novoletnih koncertov, tako da nas kar spremljajte in jih všečkajte.

Srečno 2020!

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Učenke Glasbene šole Nova Gorica uspešne v Trstu

14. mednarodno glasbeno tekmovanje Ars Nova – nagrada Paolo Spincich
Trst, Italija, 3. – 8. december 2019

Učenke Glasbene šole Nova Gorica so na mednarodnem tekmovanju za nagrado Paolo Spincich v Trstu dosegle visoke rezultate. Čestitamo Eleonori Bensa, Ivani Marussi in Noi Valentinčič za dosežene uspehe. Čestitke tudi učiteljicam, korepetitorkama in staršem.

Več o tekmovanju tukaj.

Rezultati …

Beri naprej

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Čutim melodijo, torej sem. Čudovite večne melodije z navdušenjem sprejete tako v Parizu kot v Oslu

Med 22. in 23. novembrom 2019 so na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana potekali klavirski dnevi EPTA. Naslov letošnjih dni je bil “Čutim, torej igram – Romantika v 21. stoletju”, posvečeni so bili 200-letnici rojstva Clare Schumann, 210-letnici rojstva Felixa Mendelssohna in 170-letnici smrti Fredérica Chopina. Glasbena šola Nova Gorica se je tudi predstavila s svojim projektom.
Poljski klavirski poet Frederic Chopin in norveški lirik Edward Grieg sta se vsak na svoj način izpovedala v miniaturah, ki so izhodišče za naš projekt. Preko interpretacij mladih pianistov in baletnih plesalcev raziskujemo pomen giba pri igranju in plesu. Naše glavno vprašanje je: kaj vse občutimo ob poslušanju melodije in kako to prenesemo v gesto ter nenazadnje v zvok?
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

5. mednarodno tekmovanje Društva harfistov Slovenije

5. mednarodno tekmovanje Društva harfistov Slovenije
Glasbena šola Velenje, 26. oktober 2019

Fotografija: Mateja Pelikan

Z Glasbene šole Nova Gorica je na mednarodnem tekmovanju harfistov v Velenju uspeh požela mlada harfistka.

Čestitamo Tais Kobal, njenim staršem in učiteljici Eriki Bersenda za dosežen uspeh.

Rezultat …

Tais Kobal – keltska harfa, 3. razred / Kategorija A / SREBRNA PLAKETA
Učiteljica: Erika Bersenda

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Koncert učencev klavirja Glasbenih šol Koper in Nova Gorica v okviru klavirski dni EPTA

Sreda, 20. november 2019, ob 19.00
Koncertna dvorana Glasbene šole Nova Gorica

Fotografija: Mateja Pelikan

Učitelji klavirja z učenci pripravljajo prijeten in predvsem zanimiv večer klavirske glasbe. V gosteh bodo pri nas učenci Glasbene šole Koper, ki se bodo predstavili z redkeje izvajanimi skladbami Frederica Chopina. Učenci Glasbene šole Nova Gorica pa bodo v projektu “Čutim melodijo, torej sem” gib povezali z zvokom v čudovitih večnih melodijah Frederica Chopina in Edvarda Griega.

Z obema programoma bodo nastopajoči učenci sodelovali na klavirskih dnevih EPTA, na srečanju slovenskih klavirskih pedagogov v Ljubljani.

Učitelji klavirja in mladi pianisti vas prijazno vabimo v koncertno dvorano Glasbene šole Nova Gorica v sredo, 20. novembra 2019, ob 19.00.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Zaključni recital Gaje Tadič in Katarine Gomiršek

Fotografija: Damijan Sedevčič

Violončelistka Gaja Tadič iz razreda Petre Vodopivec in violinistka Katarina Gomiršek, učenka Stele Povšič, sta konec preteklega šolskega leta zaključili nižjo stopnjo glasbenega izobraževanja. Učenki osmega razreda sta v času šolanja na Glasbeni šoli Nova Gorica pogosto navduševali z muzikalnostjo, zanesljivimi izvedbami in suverenimi nastopi tako na številnih internih in javnih šolskih nastopih, kot tudi na mnogih izven-šolskih glasbenih in kulturnih dogodkih, in to bodisi kot solistki bodisi kot članici komornih skupin. Vrsto let sta zasedali mesti v šolskih godalnih ansamblih in simfoničnem orkestru ter se udeleževali raznih koncertov šole. Svoje dobro delo sta potrjevali na glasbenih tekmovanjih.

Fotografije: Damijan Sedevčič

Beri naprej

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

In memoriam … Marijan Mlakar

… kako napisati besede, ki bi spremljale profesorja, prijatelja, kolega k njegovi poslednji skladbi? … k izzvenevanju zadnjih akordov, ko bi se morali le-ti gosto tkati izpod njegovih prstov na polju črno-belih tipk še dolgo in daleč naprej?

Glasbeno šolo Nova Gorica je vest ob izgubi glasbenega pedagoga Marijana Mlakarja zavila v tančico žalosti, v srca številnih učencev in učiteljev se je naselila trpka praznina, na obraze je nadela orošene oči in pobešala tihe poglede v tla. Žalostni odzivi sedanjih in nekdanjih učencev, nekaterih že aktivnih glasbenikov, ki so z njim odkrivali jazz in drugo zabavno glasbo, so ganljiv dokaz njegovega prizadevnega pedagoškega dela, pomena in vloge, ki ju je zarisal v življenja teh mladih ljudi. Z njim so dobili priložnost spoznavati, odkrivati zakonitosti jazz glasbe, se učiti na tistem glasbenem področju, ki jim je polnil srca z radostjo. Lahko so tehnično zoreli ob formalnem pouku tako imenovanega nadstandardnega programa, se poizkusili na sprejemnih izpitih za vstop na kakršenkoli konservatorij za glasbo. Z njim so lahko sledili svojim skritim sanjam in jih tudi uresničevali.

Z njegovim odhodom smo izgubili dobrovoljnega učitelja, ki je bil znan tudi po šaljivem značaju, z velikim nasmehom na obrazu, s katerim je spravljal v dobro voljo učence, sodelavce, so-glasbenike in prijatelje.

Marijan Mlakar, pedagoški poklic si, več kot očitno, jemal kot poslanstvo in te je osebnostno izpopolnjeval. In tako kot si na tej fotografiji med učenci in sodelavci v tistem ‘pravem elementu’, tako se te bomo radi spominjali, vedno pripravljenega za glasbeno akcijo.

Pogrešali te bomo.

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page