Cankarjev dom Ljubljana: 200-let javnega glasbenega šolstva v Sloveniji

Pred 200 leti, 7. novembra 1816, je na Javni glasbeni šoli pri Ljubljanski normalki zaživel pouk glasbe. Ob visokem jubileju je Zveza Slovenskih glasbenih šol 13. novembra v Cankarjevem domu v Ljubljani priredila Slavnostni koncert. Na odru Gallusove dvorane so nastopili trije različni simfonični orkestri, ki so združili mlade šolajoče glasbenike vseh generacij. Taktirka je bila v rokah priznanega slovenskega dirigenta mlajše generacije Simona Krečiča.

Za dodatno slavnostno razpoloženje v dvorani je poskrbela podelitev odlikovanja Srebrnega reda za zasluge Republike Slovenije Zvezi slovenskih glasbenih šol za ‘izjemne zasluge pri utrjevanju glasbenega znanja in razvoju slovenske glasbene kulture od 200-letnici delovanja slovenskega javnega glasbenega šolstva’, predsednika Republike Slovenije, Boruta Pahorja.

V slavnostnem duhu so na koncertu zazvenela dela tako iz slovenske kot tuje glasbene zakladnice s posebno obogatitvijo programa z izvedbo novitete, Slavnostne uverture 2016, Črta Sojarja Voglarja, ki jo je izvedel najmlajši simfonični orkester glasbenih šol. Prav v tem orkestru sta bila v vrstah simfonikov tudi učenca Glasbene šole Nova Gorica: Vijan Pavlin in Jakob Maj Šajina, ki obiskujeta peti razred tolkal pri profesorju Uroša Nemaniča. Zaigrala sta tudi najpomembnejšo skladbo države himno Zdravljica.

Prav na Goriškem so bile ustanovljene ene izmed prvih ‘podružnic’ javnih glasbenih šol v Sloveniji. Pri tem velja poudariti, da je bilo javno glasbeno šolstvo v Sloveniji eno prvih organiziranih in dostopnih tudi za revnejše otroke v Evropi. Celoten dogodek je bil tako prežet z veseljem in optimizmom.

V starejših orkestrih smo lahko uzrli obraze nekdanjih učenk Glasbene šole Nova Gorica; klarinetistka Gaja Benko in violončelistka Lucija Furlani v Simfoničnem orkestru konservatorijev in umetniških gimnazij, ter violinistka Ana Cotič in oboistka Neža Podbršček v Simfoničnem orkestru Akademije za glasbo Ljubljana.

Ob odličnih izvedbah skorajda 250 mladih glasbenikov v orkestrih, ki so suvereno in navdušujoče zaigrali pod vodstvom izvrstnega Simona Krečič, umetnine od Edwarda Griega, Lucijana Marije Škerjanca, Bedřicha Smetane, Johannesa Brahmsa in Marjana Kozine, so besede slavnostnih govornikov ovrednotile pomembnost obletnice. Poleg predsednika države in častnega pokrovitelja dogodka Boruta Pahorja, sta se z govorom o pomenu glasbe v življenju mladih poslušalcev dotaknila Boris Štih, predsednik Zveze slovenskih glasbenih šol, in Helena Maffli, predsednica Zveze evropskih glasbenih šol. Za piko na pa je poskrbel Jure Longyka v vlogi moderatorja, ki je kot vedno navdušil s svojim nastopom.

Ob okrog 26.000 mladih šolajočih glasbenikov na nižji stopnji v Sloveniji lahko z optimizmom zremo v prihodnost, ki ne bo zagotovila le veliko dobre glasbe, ampak tudi mladino s širokim intelektualnim obzorjem in ljubeznijo do kulture.

Čestitke javno slovensko glasbeno šolstvo Slovenije!

Fotografija: www.rtvslo.si.

(Skupno 244 obiskov, današnjih obiskov 1)