Drugi koncert iz cikla Zvoki mladosti v ritmih jazza

Koncertni cikel Zvoki mladosti, ki je ob 70. obletnici Glasbene šole Nova Gorica posvečen nekdanjim učencem šole, zdaj že uveljavljenim glasbenikom, se je v novembru nadaljeval z večerom jazza. Nastopil je trio Vrabec-Šepetavec-Skaza, ki se je predstavil z nekaterimi jazz standardi in glasbenimi umetninami jazz mojstrov. Program pa so dopolnjevale še avtorske skladbe Anžeta Vrabca, sicer tudi klaviaturista v triu.

Anže Vrabec in saksofonist Jani Šepetavec sta nižjo glasbeno šolo opravila na Glasbeni šoli Nova Gorica in spominjata se, da takrat še ni bilo tako dobre dvorane kot je sedaj, pa tudi parkirišče je bilo makadamsko. Spominjata se številnih nastopov in treme na šolskih koncertih. Danes uveljavljena glasbenika, ki se vsak na svojem področju uveljavlja in prodira v sam vrh slovenske jazz in pop scene, sta k sodelovanju za tokratni nastop v Glasbeni šoli povabila tudi bobnarja Matjaža Skazo iz Slovenskih Konjic. Z Anžetom in Janijem je prišel v stik v skupini Nine Pušlar, kjer redno igra tudi v vlogi kitarista Jani Šepetavec.

Trio je tako predstavil skladbe od Charlieja Parkerja, Joshua Redmana, Guya Wooda in Joeja Hendersona. Anže Vrabec, ki se uvljavlja tudi kot aranžer, je pripravil priredbo kantate Johanna Sebastiana Bacha. Zaigrali pa so tudi njegovo izvirno skladbo Up a Hill and Back Home ter priredbo Oh Soulsanna na temo tradicionalne ameriške Oh! Susanna.

Koncert je ponudil predvsem dober izbor jazz mojstrovin, ki so predstavile to zvrst v svojih elementarnih okvirih, ne da bi zašel na stranske poti ekstremnega. Zlasti pa je dal v poslušanje tisto, kar jazz ponuja – izvrstne glasbenike, ki obvladajo tehniko igranja, prestopajo meje v sfere kreativnosti in si dovolijo biti svobodni v svojem razmišljanju. Poučno tako v pedagoškem smislu kot tudi v samem umetniškem izkustvu.

(Skupno 291 obiskov, današnjih obiskov 1)