In memoriam Amina Slapernik

Z obžalovanjem smo sprejeli novico o smrti naše nekdanje sodelavke, klavirske pedagoginje in učiteljice nauka o glasbi ter ravnateljice Amine Slapernik. Mnogim učencem, med katerimi so tudi nekateri današnji učitelji, je predajala srčen in ozaveščen odnos do glasbe.

Klavir in nauk o glasbi je pričela poučevati na Glasbeni šoli v Šempetru, kjer je v šolskih letih 1970 in 1972 prevzela tudi mesto ravnateljice šole. Med letoma 1983 in 1984 je odigrala pomembno vlogo pri uspešno izpeljani združitvi dveh glasbenih šol, v Solkanu in Šempetru, saj je na Goriškem težnja po združitvi teh dveh glasbenih šol obstajala že vsa povojna leta. Tako je tudi z njeno strokovno pomočjo na Goriškem zrastel Center za glasbeno vzgojo Nova Gorica, ki je imel sedež v nekdanjem dijaškem domu lesarske šole Nova Gorica. Amina Slapernik je takrat prevzela funkcijo ravnateljice in Center za glasbeno vzgojo vodila do leta 1992. V tem času se je enota šole v Šempetru preselila iz tedanje stavbe pri kinodvorani, v manjšo zgradbo in za razliko menjave stavb kupila koncertni klavir. 

Ohranili jo bomo v trajnem spominu.

V Avditoriju v Portorožu, 2. 4. 2004, 40. let Zveze Primorskih glasbenih šol, podelitev priznanj in koncert simfoničnega in harmonikarskega orkestra
Fotografija: Zdravko Primožič/FPA
(Skupno 179 obiskov, današnjih obiskov 1)