Dragi učiteljici klavirja Aniti Hlede v spomin

21. 3. 2023 je preminila gospa Anita Hlede, rojena Širok iz Solkana, učiteljica klavirja in kitare v Glasbeni šoli Nova Gorica med leti 1962 in 1991. Srednjo glasbeno šolo je obiskovala v Ljubljani, se po zaključku leta 1962 zaposlila in si ustvarila družino.

Novica je bila toliko bolj boleča in presenetljiva, saj je bila še na zadnje silvestrovo, ko sem jo zadnjič obiskala na njenem domu v Solkanu, zdrava, vitalna in samostojna.

Bila sem njena učenka klavirja v Glasbeni šoli Nova Gorica v Solkanu, ko sem leta 1976 vstopila v skupinsko pripravnico, ki jo je prav tako poučevala, do zaključka 6. razreda leta 1983. Kot otrok sem bila prepričana, da je prav ona edina prava učiteljica zame, saj so mi ostali učitelji klavirja, brata Anton in Kamilo Komel, Mara Zorzi in Anica Furlan delovali odmaknjeno in strogo, njo pa sem takoj vzljubila. V beležko mi je skrbno zapisovala nalogo in v note opazke, kjer so bili večkrat obkroženi težji deli in oznake za dinamiko ter izraznost.

Pouka pri njej se spominjam kot sistematičnega in intenzivnega vseh šest let in pol. Tehnične vaje, etude, lestvice so vedno uvedle uro. Vsako leto pa sem pripravila obsežnejši program skladb za snemanje na Radiu Koper ali za tekmovanje ali za sprejemni izpit oziroma za posamezne nastope. Sama ni bila aktivna pianistka, vendar je imela visoke standarde glede obvladovanja snovi in tonske kvalitete, ki mi jo je vedno polagala v ušesa, »kantilena« je bil njen pogost izraz in teža njene roke na moji.

Kasneje mi je zaupala, da je neprestano razmišljala o izbiri primernega repertoarja za svoje učence. Zame in za sošolko Martino Pfajfar, ki je kasneje opravila Srednjo glasbeno šolo iz klavirja, si je vzela čas tudi ob sobotah, po uro in pol za vsako, da smo pilili program za tekmovanje. Poučevala je tudi Bora Zuljana (rock kitarista), poleg klavirja tudi kitaro.

Družinsko tradicijo je dopolnila njena vnukinja Urška Paradiž, ki je zaključila Konservatorij za glasbo in balet v Ljubljani na oddelku za jazz klavir.

Hvaležna sem ji za njen skrben pouk, za spodbujanje razvoja in dosežkov, za njeno lepoto, milino, urejenost, jasnost, odločnost in veliko umetniško senzibilnost, ki mi jo je predajala vsa leta pouka.

Andreja Konjedic

(Skupno 133 obiskov, današnjih obiskov 1)