Seminar Glasbeni gib s Carlom Costalbanom

V dneh od 31. januarja do 2. februarja 2024 smo na Glasbeni šoli Nova Gorica imeli priložnost sodelovati z mednarodno priznanim italijanskim strokovnjakom, Carlom Costalbanom, specialistom za razvijanje čim boljše funkcionalnosti telesa pri glasbenem ustvarjanju. Italijanski konservatoriji in univerze ter številne evropske akademije ga pogosto vabijo kot gostujočega predavatelja v okviru predmetov Funkcionalne telesne tehnike in Tehnike telesnega osveščanja.

Seminar je bil namenjen glasbenikom, profesorjem in učencem godal. Udeleženci smo na seminarju spoznavali tehnike za izboljšanje gibanja in vključevanja celega telesa
pri igranju na inštrument.

Dopoldan smo odrasli glasbeniki poslušali izbrana teoretska poglavja, ki smo jih takoj preizkusili v praksi, vsak s svojim inštrumentom. Popoldan so se nam pridružili učenci. Pod profesorjevim vodstvom so aktivno raziskovali povezave med gibom in zvokom. Zvok udeležencev se je med poukom, z upoštevanjem majhnih, a pomembnih korekcij, svobodno odpiral.

Zelo zanimiva je bila četrtkova delavnica s simfoničnim orkestrom. Orkestraši so spoznavali in nadgrajevali znanja o dihu med igranjem, dobri drži in pravilnem sedenju ter pomembnosti ohranjanja dobrega fizičnega stanja, ne le med igranjem, ampak skozi celo življenje.

Profesor nas je navdušil s svojo profesionalnostjo, dostopnostjo in prilagodljivostjo.

V prihodnje si želimo še podobnih delavnic!

Godalni aktiv GŠ Nova Gorica

(Skupno 40 obiskov, današnjih obiskov 1)