Filmska glasba v izvedbi orkestrov Glasbene šole

Orkestri Glasbene šole Nova Gorica so se konec aprila predstavili na koncertu Filmske glasbe. Godalni orkester z gosti, pihalni in simfonični orkester so se sprehodili med skladbami iz starih, zimzelenih filmov, tudi tisti najbolj lepih slovenskih, pa vse do najsodobnejših fantazijskih.

Prvi je oder zavzel Godalni orkester, ki ga vodi Alessandro Sluga. Orkestru so se za polno zvočno učinkovitost pridružili številni gostje. Pri izvedbah nekaterih skladb so vrste godalnega orkestra zapolnili še pihalni kvartet in harmonikarski kvintet. Njihov program je vključeval glasbo iz starih filmov, ki pa so se v teku časa izkazali za kultne, kot je Čarovnik iz Oza (Over the rainbow) ali slovenski Kekec (Mojčina in Kekčeva pesem).

Pihalni orkester, ki muzicira pod taktirko Petra Pavlija, je izbral skladbe Gremo v kino in niz skladbic iz zabavnega animiranega filma debelega zelenca Shreka. Tako je tudi glasbeni nastop minil v veselem in radoživem vzdušju, kot jo je narekovala prisrčna glasba.

Za zaključek je na oder stopil simfonični orkester, ki je številčno tudi največji. Dirigentsko pa ga usmerja Marko Kodelja. Njihov repertoar se je spogledoval s sodobnejšo hollywoodsko filmsko produkcijo, ki se spogleduje s ‘fantastičnim’. Postregli so s skrivnostnimi temami iz čarovniškega sveta Harryja Potterja pa vse do melodij iz čarobnih prostranstev Gospodarja prstanov. Za trenutek smo se z Vojno zvezd zazrli v nebo in pogledali, če še vse zvezde stojijo na svojih mestih, potem pa krenili v bistre vode Karibov z divjimi pirati.

Koncertna dvorana Glasbene šole Nova Gorica je bila za vse obiskovalce pretesna, kar pa ni vplivalo na vzdušje, ki je bilo polno pozitivne energije. Kako pa bi sploh lahko bilo drugače? Tam, kjer je glasba, je vedno lepo. Toliko lepše je, če to glasbo izvajajo mladi, pridni in simpatični glasbeniki, kot jih najdemo na Glasbeni šoli Nova Gorica.

(Skupno 335 obiskov, današnjih obiskov 1)