Rebeka Pregelj in Kristina Kragelj na Zvokih mladosti

Konec marca sta se v okviru koncertnega cikla Zvoki mladosti v Coroninijevem dvorcu v Šempetru pri Gorici predstavili nekdanji učenki šole, pevki Rebeka Pregelj in Kristina Kragelj. Petje sta ju poučevala Vladimir Čadež in zadnje letnike Marjetka Luznik. Študij obe nadaljujeta na akademski stopnji, Rebeka na Akademiji za glasbo Ljubljana v razredu Barbare Jernejčič Fürst, Kristina na Deželnem konservatoriju v Celovcu pri Francki Šenk.

Mladi pevki sta, ob klavirski spremljavi Andreje Konjedic Lenardič, nastopili solistično in v duu. Program je vključeval zlasti operne arije in samospeve, ki sta posebej pri srcu obeh pevk. Prizadevali sta si izbrati čim bolj raznolik program, ki je vključeval tako germanske skladatelje zlate dobe samospeva, francosko impresionistično pesem, in italijanski lirizem zgodnjega 20. stoletja. Vse to sta obogatili še s slovensko umetniško pesmijo ter ruskimi arijami in samospevi, ki jih v program uvrstila Kristina, saj opravlja tudi študij ruščine.

Sopran Rebeke Pregelj je svetal in gibek. Dobra je v interpretaciji skladb z bel-canto značajem, kot sopran z velikim razponom je ljubka in navihano razigrana v šaljivih ljubezenskih arijah ter nežna in drhteča v resnobnosti romantičnih vokalnih umetnin. Mezzosopran Kristine Kragelj je mehak in prodoren, njena odrska prezenca pa je lahkotno elegantna. Izrazito globino je dosegla v ruskih delih, kjer je s svojim žametnim glasom razkrila čustveni svet slovanske duše in Kraguljčkih, ruske tradicionalne, ki jo je za mezzosopranistko priredil goriški skladatelj Patrick Quaggiato. V prepletu solističnih nastopov so zazveneli številni dui. Pri slednjih je v ospredje stopila tesna vokalna skladnost in ujemanje obeh pevk. Due sta odpeli blagoglasno in enovito, kar lahko pripišemo njunemu prijateljstvu in skupni prehojeni pevski poti na nižji glasbeni šoli. Njuna glasova se dopolnjujeta in oblikujeta prijetno, polno zvočnost.

Pevki sta, kljub mladim letom in komajda začetem študiju petja, pokazali zrelost, dobro tehniko in občutene interpretacije, ki so zagotovo dobra popotnica za nadaljnji študij in za razvoj profesionalne pevske kariere.

 

 

(Skupno 618 obiskov, današnjih obiskov 1)