Koncert učiteljev za začetek Zvokov mladosti

Prvega v nizu šestih koncertov šeste sezone koncertnega cikla Zvoki mladosti so oblikovali učitelji Glasbene šole Nova Gorica z gosti. Solistični nastopi ali v duih in drugih komornih zasedbah so ponudili razgiban program, ki je zaobjemal vsa osrednja kompozicijska in slogovna glasbena obdobja. Na sporedu pa je bila tudi vrsta del sodobnih skladateljev, med temi je imela prav posebno mesto skladba učiteljice klavirja na novogoriški glasbeni šoli, Ingrid Mačus.

Koncert je bil tudi del programa 39. festivala za sodobno glasbo Kogojevi dnevi. V tem duhu se je tudi koncert začel – s skladbami današnjega časa (Ingo Hörciht in Giorgio Tortora). Potem pa se je postopoma zorni kot uasmeril v plasti glasbene zgodovine, ki so ustvarjale smernice. Na sporedu so bile skladbe, kot je Trio sonata in Goldberg variacije Johanna Sebastiana Bacha, Concertino za klarinet in orkester v Es-duru Carla Marie von Webra. Sledila je romantika z Rusoma Sergejem Rahmaninovim (priredba Vokalize za klavir štiriročno) in nekoliko radikalnejši v tej smeri, Sergej Prokofjev (Sonata za flavto v D-duru), pa tudi italijanska lirika z romanco iz opere Il Corsaro Giuseppa Verdija. Zaključek po zvočno posebni in atraktivni skladbi Ingrid Mačus, Jezero na besedilo Predmetom Petre Koršič, pa je minil v duhu jazza in ritem sekcije s Cherokee Raya Noblea.

Nastopili so: Amanda Vidic (violina), Ingrid Mačus (klavir), Doris Kodelja (flavta), Eva Slokar (kitara), Ana Černic (flavta), Andreja Konjedic Lenardič (klavir, čembalo), Barbara Mačkić (klavir), Clara Bensa (violina), Enriketa Cefa (viola), Alessandro Sluga (violončelo), Aleksander Miklavec (klarinet), Aleksandra Radovanović (sopran), Stela Janković Povšič (violina), Armando Mariutti (flavta), Miha Štokelj (klavir), Martina Kocina (mezzosopran), Mirjam Jelnikar (sopran), Alberto Zenarolla (tolkala), Samo Turk (kitara), Uroš Nemanič Nemo (tolkala), Štefan Švagelj (kontrabas), David Mozetič (saksofon).

       

(Skupno 647 obiskov, današnjih obiskov 1)