Čutim melodijo, torej sem. Čudovite večne melodije z navdušenjem sprejete tako v Parizu kot v Oslu

Med 22. in 23. novembrom 2019 so na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana potekali klavirski dnevi EPTA. Naslov letošnjih dni je bil “Čutim, torej igram – Romantika v 21. stoletju”, posvečeni so bili 200-letnici rojstva Clare Schumann, 210-letnici rojstva Felixa Mendelssohna in 170-letnici smrti Fredérica Chopina. Glasbena šola Nova Gorica se je tudi predstavila s svojim projektom.
Poljski klavirski poet Frederic Chopin in norveški lirik Edward Grieg sta se vsak na svoj način izpovedala v miniaturah, ki so izhodišče za naš projekt. Preko interpretacij mladih pianistov in baletnih plesalcev raziskujemo pomen giba pri igranju in plesu. Naše glavno vprašanje je: kaj vse občutimo ob poslušanju melodije in kako to prenesemo v gesto ter nenazadnje v zvok?

Na skupnih srečanjih se sprašujemo o utelešenju občutkov in notranjih predstav, ki jih v nas vzbudi glasba; tistih občutkih, ki se porajajo med izvedbo ter tistih, ki jih spodbuja poslušanje in ples.
Preko skupne zgodbe, ki teče od Pariza do Osla, preko dveh časovno, nacionalno in filozofsko precej oddaljenih zgodb rišemo skupno prepričanje: čutim melodijo, torej sem.
K projektu smo povabili zunanjo mentorico, dr. Ilonko Pucihar. Njena izkustvena delavnica Gib in igranje inštrumenta nas je spodbudila k zasnovi projekta.
Mentorji: dr. Ilonka Pucihar, Sergej Semenjuk, Ingrid Silič, Barbara Mačkić, Pavel Pahor, Andreja Konjedic, Milena Židanik-Vuga, Mojca Bizjak, Ingrid Mačus
Avtorica teksta: Ingrid Mačus
Povezovalka: Vita Božič, 6. razred
Baletke: Giulia Babbucci, Maja Sever Semenjuk, Kaja Vidič
Program:
F. Chopin: Cantabile – Irenej Vezjak, 4. razred
F. Chopin: Mazurka op. 67, št. 2 –  Matic Gorjan, 5. razred
F. Chopin: Valček op.69, št. 2 – Jure Žbogar, 8. razred
E. Grieg: Poetična slika op. 3, št. 5 – Anika Gregorič, 8. razred
E. Grieg: Poetična slika op. 3, št. 1 – Anika Gregorič, 8. razred
E. Grieg: Norveški ples op. 35, št. 2 – Maša Mačus, 5. razred &  Brina Bizjak, 5. razred
F. Chopin: Valček op. 69, št. 1 – Laura Muren Bratuž, 6. razred
Avtorica prispevka: Ingrid Mačus
(Skupno 855 obiskov, današnjih obiskov 1)