Cellofest Ljubljana, vzpodbudna izkušnja za mlade violončeliste

Učiteljica violončela iz Glasbene šole Nova Gorica, Petra Vodopivec, mentorica in violončelistka Ksenija Trotovšek Brlek ter učenci violončela iz novogoriške Glasbene šole.

V prelepo jesensko obarvanem oktobru je na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana (KGBL) potekal vedno bolj priljubljeni bienalni festival violončela Cellofest Ljubljana. Festival je tokrat potekal tretjič zapored in se je v Ljubljani oglasil med 15. in 25. oktobrom.

Dnevi namenjeni godalu z žametnim glasom so vključevali koncerte in mojstrske tečaje ter delavnice za violončeliste vseh generacij, tudi za najmlajše. Na delavnici za mlade violončeliste je bilo prostih 80 mest, ki so jih zasedli učenci glasbenih šol z vse Slovenije. Žal, je bilo povpraševanja za udeležbo veliko več, kot je bilo na razpolago prostih mest. Ta so se zapolnila v nekaj dneh.

Z Glasbene šole Nova Gorica se je delavnic na KGBL, ki jo je vodila priznana violončelistka, odlična pedagoginja in članica uglednega orkestra SNG Opera in balet Ljubljana, Ksenija Trotovšek Brlek, udeležilo šest violončelistov. Mladi glasbeniki so pridno vadili čez cel konec tedna, od petka do nedelje (od 18. do 20. oktobra 2019). Obsežen program so se predhodno naučili sami pod budnim očesom in ušesom svojih mentorjev na domači Glasbeni šoli. V Ljubljano so prišli že dobro pripravljeni in vestno delali na detajlih skupinske igre v orkestru violončelov.

 

Sodelovanje na delavnici Cellofesta so zaključili s prijetnim druženjem in veliko novo izkušnjo; z nastopom na slavnostnem zaključnem koncertu v čudoviti dvorani Lucijana Marije Škerjanca na ljubljanskem glasbenem konservatoriju.

To je bilo nepozabno doživetje in velika motivacija za mlade violončeliste za dobro delo naprej.

Več o festivalu lahko preberete na tej povezavi: http://www.cellofestljubljana.si/

Fotografije: Petra Vodopivec, Andreja Trojar Lapanja in Vasja Leban

 

 

(Skupno 566 obiskov, današnjih obiskov 1)