Zvoki mladosti: orkester harf Ventaglio d’Arpe in oboistka Anamarija Vuga

Februarski koncert iz cikla Zvoki mladosti je bil v znamenju glasbe za harfo. Na odru koncertne dvorane je nastopil orkester harf Ventaglio d’Arpe iz Vidma, ki ga vodi Patrizia Tassini. Posebna gostja na koncertu je bila učenka iz 6. razreda oboe, štirinajstletna Anamarija Vuga (mentorica Andreja Konjedic Lenardič) iz Solkana, ki je zaigrala kot solistka z orkestrom.

Koncert v celoti lahko poslušate na tej povezavi.

V orkestru harf, ki je vse prej kot običajna zasedba na področju komorne orkestrske glasbe, je muziciralo dvanajst harfistov in harfistk, ki so bili ali so še v razredu prof. Tassini na Konservatoriju za glasbo J. Tomadini v Vidmu, in prihajajo iz italijanskega in slovenskega okolja. V njihovi izvedbi je zazvenela glasba iz filmov, kot so Chariots of Fire, Bilo je nekoč v Ameriki, Lepotica in zver, Zajtrk pri Tiffany, poleg te pa še odlomki iz skladb skladateljev iz zgodovine glasbe, kot so L. van Beethoven (Sonata ‘V mesečini’), A. Dvořák (Slovanski plesi), P. I. Čajkovski (Hrestač).

Nastop Anamarije Vuga pa je obsegal Adagio baročnega skladatelja Alessandra Marcella, in znamenito Gabrielovo oboo Ennia Morriconeja (iz filma Mission). Polna dvorana je suveren nastop in lepo pripravljeni interpretaciji mlade oboistke nagradila z dolgimi aplavzi.

Posebna na programu je bila Venezolana, skladba pri nas redko slišanega kubanskega skladatelja in harfista, Alfreda Rolanda Ortiza, ki je v dvorano vnesla nekaj latinsko-ameriškega temperamenta in folkloro Venezuele. Za veliki finale pa je zazvenela še Na lepi modri Donavi Johanna Straussa mlajšega in tako v slogu zaokrožila večer posvečen harfi.

 

Čestitke Anamariji Vuga, orkestru Ventaglio d’Arpe in umetniški vodji Patrizii Tassini.

(Skupno 293 obiskov, današnjih obiskov 1)