Zaključni recital Neže, Nine in Maše

Fotografije: Samo Murovec

V januarju so se z zaključnim recitalom od Glasbene šole Nova Gorica poslovile tri violinistke. Neža Podbersič, Maša in Nina Mrak iz razreda Stele Povšič so prehodile nepozabno glasbeno pot. Glasba dekleta spremlja že od malega in danes, ob zaključku 8. razreda, o glasbi lahko povedo le lepe stvari. Učenje violine je na začetku zahtevalo veliko vaje, vztrajnosti in potrpežljivosti, predvsem na področju tehnike, pri postavitvi prstov na strune in pravilni drži loka. Ko pa se je to spojilo s posluhom, je igranje violine postalo nekaj posebnega.

Šestnajstletna Neža Podbersič, dijakinja drugega letnika dramsko-gledališkega oddelka na Gimnaziji Nova Gorica, prihaja iz Vrtojbe. Glasbeno šolo obiskuje od petega leta. V glasbeno teorijo sta jo vpeljali Mojca Maver Podbersič in Alenka Peric. Šest let se je violine učila pri Juriju Križniču, zadnji dve pri Steli Povšič. »Glasba je v mojem življenju prisotna tako dolgo, da je postala del moje biti. Brez nje bi bilo moje življenje pusto in neharmonično. Predstavlja mi srečo, veselje in smeh. K njej se zatečem, ko potrebujem prijatelja, nekaj, kar mi da zagon. Rada prepevam, igram violino, včasih pa, ko nihče ne posluša, zaigram tudi kakšno melodijo na klavir. Srečna sem, da jo imam, saj je moj varni pristan,« je Neža povedala po zaključnem nastopu, na katerem sta nastopili tudi Maša in Nina Mrak, sedemnajstletnici, ki sta dijakinji tretjega letnika Srednje ekonomske in Srednje zdravstvene šole v Novi Gorici.

Njuna glasbena pot se je začela na Glasbeni šoli Tolmin, kasneje sta postali učenki Glasbene šole Nova Gorica. Nauk o glasbi sta ju učili Erika Bizjak in Nataša Klanjšček, solfeggio pa Alenka Peric, ki po njunih besedah »zna teorijo glasbe približati na prav poseben način, da jima je postala domača in prijazna«. Prve ure violine jima je pred desetimi leti posredovala Mojca Križnič. »Igranje violine nama predstavlja sprostitev in svojevrsten način izražanja čustev ter ‘beg’ v čarobni svet glasbe,« sta povedali Nina in Maša, ki sta tako kot Neža dolgoletne članice šolskega simfoničnega orkestra pod vodstvom Marka Kodelja.

Na zaključnem koncertu so se violinistke predstavile kot solistke pa tudi v komorni skupini. Za konec pa se jima je pridružila še violinistka Katarina Gomiršek, da so ob spremljavi pianistke Andreje Konjedic Lenardič zaigrale v komornem ansamblu. Sicer pa jih je pri skladbah slovenskih skladateljev Janeza Gregorca, Bojana Glavine ter pri zgodovinsko pomembnih glasbenih imenih, kot so J. S. Bach, A. Dvořák, G. F. Händel, H Wieniawski in drugih, spremljala pianistka Barbara Mačkić. V pravi koncertni maniri so mlade violinistke zaokrožile glasbeno šolanje.

(Skupno 741 obiskov, današnjih obiskov 1)